Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
6.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Systémy založené na umělé inteligenci sice mohou nahrazovat lidské pracovníky, ale také mohou být jejich pomocníky a zvyšovat jejich produktivitu. Ukazuje se to např. v případě uživatelské podpory jedné velké softwarové firmy.
ToKrCZ (25) | 6.6.202314:59
"Jak už bylo řečeno několikrát, její používání jako vyhledávače není v současné době tím pravým ořechovým, je totiž určena k vytváření návrhů, generování věcí, a pokud se použije pro takový účel, umí dosáhnout dobrých výsledků.­"

Viděl autor https:­/­/perplexity.ai ? Se zapnutým Copilotem to hledá lépe než Google­/Bing dohromady. Postaveno na GPT­-4 v kombinaci s in­-house optimalizovanými modely.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4985) | 6.6.202315:32
Ano, Perplexity funguje velmi hezky, to máte rozhodně pravdu. Je však potřeba dávat pozor na více věcí. Ne každá AI je automaticky generativní AI a ne každá generativní AI je spojena s vyhledávačem ­(a pak je právě problém, když takovou generativní AI, která na vyhledávač není napojená, chtějí lidé jako vyhledávač použít­). Nemůžete chtít hledání po té generativní, protože ta k vyhledávání není přímo určená ­(jako např. ChatGPT, což je systém, který generuje obvykle velmi dobře, ale vyhledává mizerně­). Je potřeba dávat pozor na to, co který systém vlastně dělá. Můžete mít generativní AI, která generuje nová data z toho, na čem byla naučena ­(to pak nevyhledá nové věci­), nebo generativní AI spojenou s vyhledávačem, kdy se o vyhledávání informací stará vyhledávač ­(a klidně s pomocí AI­) a generativní AI pak z vyhledaného obsahu vygeneruje obsah nový ­(tzn. není na něm naučena­). Každopádně se dá čekat, že se tyto dvě technologie budou čím dál tím více prolínat, spolupracovat a asi časem splynou v jedno. Třeba to Perplexity je v tomto hodně daleko a vyhledávač s generativní AI kombinuje velmi slušně.
Odpovědět0  0
ToKrCZ (25) | 6.6.202315:47
Souhlasím a doplním ještě jeden postřeh. Třeba takový Bing Chat se tváří velmi rafinovaně ­- v Kreativním módu je asi postaven na GPT­-4, takže ­"naoko­" vyhledává informace hezky a dokáže je dát dohromady tak, aby dávaly smysl, ale překvapivě *nevyhledává* ani vzdáleně real­-time a nedá se k tomu donutit. Chtěl jsem po něm prostou analýzu výsledků z veřejně dostupné tabulky aktuální k datu promptování, ale i když jsem mu dal odkaz pod nos, tvrdošíjně mi dával data cca 3 týdny stará ­(zjevně vyhledává ve své cachi­) a odmítal se podívat na aktuální verzi k datu. To kupříkladu Perplexity nedělá, dával jsem mu živé aktuální odkazy a čte je real­-time. Osobně si platím Pro verzi nedávno uvedenou, ChatGPT jsem používal právě s Web Pilotem a nebylo to tak dobré jako právě Perplexity, které je k tomuto účelu přímo stvořené a funguje pro mé potřeby více než hezky. Hlavně šetří denně hodiny Googlení, které stejně poslední měsíce až roky je čím dál horší co se relevantních výsledků týče.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.